Fondovi drugog stupa zaradili oko 6 milijardi kuna

Bez autora
Jul 17 2011

Tijekom lipnja Regos je za 2740 novih osiguranika otvorio račun u jednom od četiri obvezna mirovinska fonda, pa smo zadnjeg dana lipnja u evidenciji Regosa imali 1.578.866 osiguranika u drugom mirovinskom stupu. Riječ je o novozaposlenima ili onima koji su u zadnja tri mjeseca dobili prvu isplatu, odnosno uplatu mirovinskog doprinosa, preko ugovora o djelu. Većinu tih osiguranika (2561 osiguranik) u fondove je po službenoj dužnosti rasporedio Regos, što znači da većina novozaposlenih nema pojma da bi trebala izabrati fond. U lipnju, na račune 1,5 milijuna osiguranika u drugom stupu uplaćeno je 383,13 milijuna kuna doprinosa (riječ je o neto iznosu, nakon što se od uplata odbiju naknade koje naplaćuju društva koja upravljaju fondovima). Zanimljivo je da je ukupan iznos uplaćenih doprinosa u lipnju oko 0,6 posto manji u odnosu na doprinose uplaćene u svibnju iako je broj zaposlenih porastao zbog sezone, što bi moglo upućivati na to da dio poslodavaca ima problema s uplatom doprinosa.

Fondovi drugog stupa zaradili oko 6 milijardi kunaTijekom lipnja Regos je za 2740 novih osiguranika otvorio račun u jednom od četiri obvezna mirovinska fonda, pa smo zadnjeg dana lipnja u evidenciji Regosa imali 1.578.866 osiguranika u drugom mirovinskom stupu.

Riječ je o novozaposlenima ili onima koji su u zadnja tri mjeseca dobili prvu isplatu, odnosno uplatu mirovinskog doprinosa, preko ugovora o djelu. Većinu tih osiguranika (2561 osiguranik) u fondove je po službenoj dužnosti rasporedio Regos, što znači da većina novozaposlenih nema pojma da bi trebala izabrati fond.

U lipnju, na račune 1,5 milijuna osiguranika u drugom stupu uplaćeno je 383,13 milijuna kuna doprinosa (riječ je o neto iznosu, nakon što se od uplata odbiju naknade koje naplaćuju društva koja upravljaju fondovima). Zanimljivo je da je ukupan iznos uplaćenih doprinosa u lipnju oko 0,6 posto manji u odnosu na doprinose uplaćene u svibnju iako je broj zaposlenih porastao zbog sezone, što bi moglo upućivati na to da dio poslodavaca ima problema s uplatom doprinosa. No, ukupan iznos uplaćenih doprinosa u ovogodišnjem lipnju je oko 3 posto viši u odnosu na lipanj prošle godine, što ipak ukazuje na pozitivne trendove - ili na to da se doprinosi u prosjeku plaćaju za više osiguranika ili na to da je plaća na koju se obračunavaju viša.

Ukupno, od početka ulaganja, na račune osiguranika uplaćeno je oko 33,6 milijardi kuna neto (bez naknada, koje do sada iznose oko 1,6 milijardi). Kako je imovina na računima dosegla 39,98 milijardi kuna, a u međuvremenu je bilo i isplate mirovina, osiguranici su danas oko 6 milijardi kuna u plusu u odnosu na neto uplatu u fondove.

Gledano od početka ulaganja, svi obvezni fondovi ostvaruju prosječnu stopu prinosa višu od prosječne stope inflacije.

Prosječna godišnja stopa rasta svih fondova, tzv. mirex, iznosi 5,45 posto godišnje (3,93 posto u proteklih šest mjeseci). AZ obvezni mirovinski fond ostvario je, pak, prosječnu godišnju stopu rasta od 5,62 posto (5,06 posto u proteklih šest mjeseci). Erste Plavi obvezni fond zabilježio je prosječan godišnji prinos od 5,8 posto (4,38 posto u proteklih šest mjeseci), PBZ Croatia osiguranje godišnji rast od 4,93 posto (3,39 posto u prvih šest mjeseci ove godine) te Raiffeisen prosječan godišnji rast od 5,36 posto, odnosno 2,51 posto rasta u proteklih šest mjeseci.

Oko 85,6 posto ukupne imovine obveznih fondova uloženo je na domaćem tržištu, uglavnom u državne obveznice (59,39 posto) te dionice domaćih tvrtki (16,24 posto). Po nešto više od 3 posto ukupne imovine osiguranika u drugom stupu uloženo je u korporativne obveznice i otvorene investicijske fondove. Kad je riječ o inozemnoj imovini, najveći je udio u dionicama te otvorenim investicijskim fondovima.

I u otvorenim dobrovoljnim fondovima od lipnja štedi 1309 osiguranika više, pa je ukupan broj osiguranika u tom sustavu dosegao 178.082. Tijekom lipnja oni su uplatili oko 17,75 milijuna kuna, pri čemu samo AZ otvoreni fondovi bilježe porast uplata u odnosu na svibanj. Osiguranici ostalih fondova uplatili su nešto manje. Ukupna neto imovina tih fondova dosegla je 1,626 milijardu, što je oko 15 milijuna manje u odnosu na ukupne uplate u fondove do sada.

Razlog tome je, prije svega, činjenica da se naknade koje za poslovanje od doprinosa osiguranika naplaćuju fondovi obično naplaćuju od prvih uplata koje sjedaju na račun, ali i činjenica da se već dulje vrijeme isplaćuju i mirovine iz trećeg stupa. Svi otvoreni fondovi na godišnjoj razini bilježe rast vrijednosti imovine. AZ Benefit bilježi stopu godišnjeg rata od 7,33 posto, AZ Profit od čak 9,66 posto, Erste Plavi Expert rast od 5,6 posto, Erste Plavi Protect 4,9 posto, Raiffeisen 5,11 posto, a Croatia osiguranje godišnju stopu rasta od 2,73 posto. Gotovo 90 posto imovine otvorenih dobrovoljnih fondova uloženo je na domaćem terenu, od čega je 50,99 posto u državnim obveznicama.

Dionice čine oko 14 posto portfelja, 8,29 posto imovine je u korporativnim obveznicama, a 5,18 posto u otvorenim investicijskim fondovima. Kad je riječ o imovini uloženoj u inozemstvo, prevladavaju ulozi u dionice (8,5 posto) i otvorene investicijske fondove. U zatvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima danas štedi 17.782 osiguranika, a njihova ukupna imovina dosegla je 317.645 milijuna kuna u odnosu na 303.388 milijuna uplaćenih doprinosa. Tako je ukupna imovina svih mirovinskih fondova narasla na približno 42 milijarde kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik